Viminacium, Anno Domini MMVII

Kao vrhunac kampanje Live Earth, koja je pokrenuta da bi čovečanstvu skrenula pažnju na potrebu za inteligentnim korišćenjem resursa energije kako bi planeta imala održivu budućnost, 7. jula 2007. godine je održano osam koncerata u najznačajnijim metropolama svih kontinenata.

Poruke poslate putem TV mreža, pa tako i posredstvom Radio-televizije Srbije, doprle su do dve milijarde gledalaca širom sveta.

U više od 130 zemalja je održano i nekoliko hiljada propratnih manifestacija, čime je događaj dobio još veći globalni značaj.

Data/Images/viminacium_01_s.jpg

Srbija je u projektu učestvovala na specifičan način – u traganju za odgovorima koji treba da obezbede budućnost generacijama koje dolaze posle nas, otisnula se bar na jedan dan u daleku kasnoantičku epohu, u vreme kada su ljudi mnogo bolje umeli da žive u saglasju sa prirodom.

Data/Images/viminacium_02_s.jpg

Arheološki lokalitet Viminacijum, svega stotinak kilometara nizvodno Dunavom od srpske prestonice Beograda, oživeo je zaslugom istaknutog arheologa Miomira Koraća. On je idejni tvorac projekta da se srpskoj kulturnoj baštini podari neprocenjivo bogatstvo - spoznaja drevnog rimskog grada Viminacijuma, glavnog polisa nekadašnje rimske provincije Gornje Mezije.

Kako i priliči događaju koji su organizatori (Centar Viminacium, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Radio-televizija Srbije i Beogradska kulturna mreža) nazvali "Rimska noć", manifestacija je otvorena svečanim defileom sa "senatorima" i "liktorima", koji su "obavili" rimski ritual prinošenja žrtve, zrnevlja i vina bogovima. Posetiocima je bilo dostupno na stotine kostima, rimskih toga i tunika, te mogućnost da se provozaju dvokolicama.

U izuzetnom muzičkom programu, nekoliko hiljada prisutnih su u mistiku i čari starog Rima uveli i stihovi Milana Mladenovića u muzičkoj pratnji njegovih prijatelja iz vremena kultne Ekatarine Velike, kao i nastup srpske mejnstrim atrakcije Van Gogh. Veoma uzbudljiv je bio i koncert gudačkog kvarteta Intermezzo u Carskom mauzoleju, jednom od restauriranih i zaštićenih delova arheološkog nalazišta. Data/Images/viminacium_03_s.jpg

U izuzetnom muzičkom programu, nekoliko hiljada prisutnih su u mistiku i čari starog Rima uveli i stihovi Milana Mladenovića u muzičkoj pratnji njegovih prijatelja iz vremena kultne Ekatarine Velike, kao i nastup srpske mejnstrim atrakcije Van Gogh. Veoma uzbudljiv je bio i koncert gudačkog kvarteta Intermezzo u Carskom mauzoleju, jednom od restauriranih i zaštićenih delova arheološkog nalazišta.

Miomir Korać je prethodnih godina uspeo da za ovaj lokalitet sa prelepim freskama iz trećeg i četvrtog veka zainteresuje diplomate i dovede prve turiste iz inostranstva, a za naredne godine najavljuje još ambicioznije planove. Ovo je lokalitet koji može da preraste u jednu od najvećih turističkih atrakcija Srbije i jugoistočne Evrope.

Data/Images/viminacium_04_s.jpg

"Samo tri odsto Viminacijuma je iskopano, a tu nas čekaju palate, hramovi, trgovi, pozorišta, ulice, hipodromi, amfiteatri... Šta sve ne!

Napravićemo novi srpski brend koji će biti prepoznatljiv u svetu", rekao je Korać u nadahnutom govoru okupljenima na "Rimskoj noći".

Strast kojom je Korać uspeo da animira domaću javnost, kako za naučni tako i za ekonomski značaj projekta, nije ostala bez pozitivne reakcije. Ministarstvo kulture kao resor Vlade Srbije, RTS kao nacionalni medijski javni servis i Beogradska kulturna mreža koja se već etablirala kao organizator najmasovnijih kulturno-turističkih događaja u zemlji, zajedno sa Centrom Viminacium, sklopili su strateško partnerstvo sa jedinim ciljem da baštinu tog lokaliteta, na moderan način u kontekstu 21. veka, predstave svetskoj javnosti. A prva prilika za to je već 2008. godina, kada se planiraju mnoge aktivnosti u promociji Viminacijuma, blaga Srbije koje tek treba otkriti!

······ © Beogradska Kulturna Mreža D.O.O. ········· design by Trilenium & MASSVision ······