Biografija benda

Jezgro od koga je nastao ovaj neobični dance bande čine Rollo Armstrong koji je jedan od glavnih pokretača britanske house scene i Sister Bliss, žene koja je uspela da stekne veliku reputaciju i uspeh kao DJ. Originalnoj postavi band-a se priključio raper Maxi Jazz (Max Fraser), Jamie Catto pevač, tekstopisac i muzičar i gitarista Dave Randall sa povremenim nastupima Rollove sestre Dido Armstrong. Ova interesantna kombinacija različitih stilovi i umeća kao i neverovatna energija koju je band pokazao na svojim turnejama, donela im je veliki komercijalni uspeh kao i sjajne kritike.

Faithlessov debi singl "Salva Mea" je postao jedan od najboljih i najuticajnih house izdanja devedesetih. Kada se pojavio 1995., dospeo je na UK Top 30 i vrlo brzo nestao sa liste. Njegovo reizdanje u decembru 1996. godine odvelo ih je pravo na UK Top 10 i prodrmalo britansku dance scenu. Velika popularnost se reflektovala na preko milion prodatih primeraka, kao i na pojavu imitatora "Faithless" zvuka ( Sash! "Encore Une Fois" ).

Njihov debi album "Reverence" je bio klasičan Faithless fenomen. Iako se u početku loše prodavao, vremenom je postao "zlatan" u 22 zemlje. "Reverence" je bilo teško kategorizovati jer su se stilovi pesama kretali od dub-a preko rap-a, ljubavnih pesama (Don`t leave), pa sve do dance hitova kao što su "Salva Mea" i "Insomnia", koji su napravili snažan uticaj na dance muziku. Maxi Jazz je svojim melodičnim polušaputavim rap-om dodavao inteligentnu i provokativnu oštrinu muzici koju su stvarali Rollo i Sister Bliss. On je svoj stil izgradio repujući, i puštajući ploče na piratskom radiju u Londonu. Sister Bliss, školovani klavijaturista i sjajni house producent, je na njihovim turnejama često testirala nove melodije. Maxi i Sister Bliss su postali pravi frontmeni band-a. Oboje jako inteligentni, na sceni su se odlično dopunjavali svojim različitostima (Maxi-jev budistički pogled na svet i njena provokativna mišljenja kao i enciklopedijsko znanje house muzike).

Njihov internacionalni uspeh posle albuma "Reverence" odvodi ih na veliku turneju na kojoj su za 18 meseci posetili 25 država. Nastupali su na najrazličitijim mestima: od Moskve do Amerike, preko Izraela (u sred bombaških napada), Južne Afrike (nastupili pred 20 000 ljudi), Turske i Skandinavije (u najbližen gradu Severnom polu).

Njihovim napornim radom bivaju nominovani i ujedno dobijaju mnoge nagrade uključujući i evropski Grammy za najbolji internacionalni dance band, a takodje Rollo i Sister Bliss preuzimaju nagrade za najbolje producente. Popularnost Faithless-a je rasla, iako u to vreme ovakva muzika nije imala veliki uticaj. Njihova energija se širila i to zahvaljujući kvalitetnoj muzici, a ne nekoj velikoj marketinškoj kampanji. Član REM-a Michael Stipe izjavljuje da je njegov omiljeni album godine upravo "Reverence", a Danny Boyle uzima tri njihove pesme za film "A Life Less Ordinary".

Drugi album, Sunday 8pm, je doneo više ambijentalnog i meditativnog zvuka, ali su velika DJ imena (Paul Van Dyk, Robbie Rivera) remixima održali popularnost Faithless-a u klubovima. Prvi singl sa albuma provokativnog naziva "God is a DJ" bio je UK Top 10 hit 1998. U oktobru su dobili UK`s Muzik magazine nagradu za najbolji live act. U tom periodu su svirali u svakom mestu koje je pokazalo interesovanje za njihov album. Uglavnom ignorisani od mainstream-a, vraćaju se sa turneja kao veterani svetske live scene, nešto što im je malo ko u tom trenutku mogao osporiti.

Njihov položaj u klubovima je još više učvršćen remixom albuma izdatim sledeće godine (Saturday 3am) i njihovim trećim studijskim albumom "Outrospective" (2001.), koji je nosio veliki hit "We come 1". Album je nastao posle dugog perioda u kome je band bio na turnejama (4 godine). Postavši neka vrsta anomalije u dance muzici, Faithless teži ka originalnosti u svom zvuku, inteligenciji u tekstovima, pokušavajući ujedno da postanu poštovan live band u pravom smislu te reči.

DISKOGRAFIJA

Album's

Reverence (Cheeky 1996)

Sunday 8pm (Cheeky 1998)

Saturday 3am remix album (Cheeky 1999)

Outrospective (Cheeky 2001)

······ © Beogradska Kulturna Mreža D.O.O. ········· design by Trilenium & MASSVision ······