Biografija Beogradske filharmonije

Data/Images/logo_filharmonija.jpg

 

Beogradska filharmonija je osnovana 1923. godine. Njen osnivač, prvi direktor i šef-dirigent bio je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata Stevan Hristić.

Data/Images/orkestar_s.jpgNa mestu umetničkih rukovodilaca, tradiciju slavnog osnivača nastavili su eminentni umetnici Lovro Matačić, Oskar Danon, Krešimir Baranović, Živojin Zdravković, Angel Šurev, Anton Kolar, Horst Ferster, Jovan Šajnović, Vasilij Sinajski, Emil Tabakov i Uroš Lajovic. Oni su orkestar vodili od prvih, nesigurnih koraka u danima kada se tek uspostavljao redovan muzički život u Srbiji, preko prvih posleratnih godina i postepenog i dugotrajnog izgrađivanja zavidnog nivoa muziciranja koji je kulminirao 60-ih godina prošlog veka. Beogradsku filharmoniju, koju je tada predvodio Živojin Zdravković svetski stručnjaci su rangirali na 5. mesto najboljih evropskih orkestara, čemu su doprineli i snimci za uglednu svetsku izdavačku kuću EMI. Vodeći nacionalni orkestar je tada i u godinama koje su sledile imao blistave zajedničke trenutke na podijumima sa umetnicima kao što su Rafael Kubelik, Malkolm Sardžent, Andre Navara, Karl Bem, Leopold Stokovski, Kiril Kondrašin, Genadij Roždestvenski, Zubin Mehta, Jehudi Menjuhin, David Ojstrah, Isak Štern, Henrik Šering, Leonid Kogan, Mstislav Rostropovič, Artur Rubinštajn, Svjatoslav Rihter, Emil Giljels, Rudolf Kempf, Gidon Kremer, Ivo Pogorelić, Gustav Kun, Ivan Fišer, Vladimir Krajnjev, Maksim Vengerov, Julijan Rahlin, Valerij Afanasjev, Najdžel Kenedi...

Posle burnih 90-ih godina, koje su se odrazile i na kvalitet muzičke scene Srbije, novi milenijum doneo je nadu za povratak orkestra Beogradske filharmonije na međunarodne podijume i gostovanja u značajnim muzičkim centrima Slovenije, Austrije, Italije i Švedske. Mladi muzičari, školovani u svetskim muzičkim centrima došli su u Beogradsku filharmoniju, gradeći novi imidž orkestra. Tokom sezone 2003/2004 orkestar se posle rekonstrukcije vratio u svoju moderno opremljenu zgradu smeštenu u samom centru grada sa adekvatnom dvoranom koja poseduje 201 mesto. Veći deo koncerata, po tradiciji, održava se u dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, dok se matična sala koristi za posebne događaje ili se ustupa drugim umetnicima za kamerne nastupe. Značajan kvalitet radu orkestra doprinosi Fondacija Beogradske filharmonije osnovana da poboljša finansijsku situaciju Beogradske filharmonije sistemom sponzora i prijatelja. Na inicijativu jednog od najvećih dirigenata današnjice, Zubina Mehte u sezoni 2005/2006 u okviru Fondacije Beogradske filharmonije osnovan je i poseban fond za obnovu instrumentarijuma nabavkom novih instrumenata koji nosi njegovo ime.

 

Početna strana o koncertu Stefana Milenkovića

······ © Beogradska Kulturna Mreža D.O.O. ········· design by Trilenium & MASSVision ······