Biografija Stefana Milenkovića

Data/Images/stefan_slika_s.jpgViolinista Stefan Milenković je poznat u celom svetu zbog svojih izuzetnih umetničkih sposobnosti, ali i zbog svoje životne posvećenosti humanitarizmu. Postao je poznat kada je sa svojih deset godina bio pozvan da nastupi pred bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom, u Beloj kući, na božićnom šou programu. Posle ovog nastupa, usledio je poziv bivšeg predsednika Rusije, Miahila Gorbačova. Nastupao je dva puta pred Papom Jovanom Pavlom II.

Njegovi međunarodni nastupi uključuju saradnju sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrom Orfeus, kamernim orkestrom Aspen, simfonijskim orkestrom Indijanopolisa, Meskom državnom simfonijom, simfonijskim orkestrom države Sao Paolo u Brazilu, kao i simfonisjkim orkestrima Melburna i Kvinslenda u Australiji. Sarađivao je, između ostalih, sa renomiranim dirigentima, kao što su Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao. 2002. godine proglašen je za "umetnika 20. veka" u Beogradu.

Stefan Milenković je svoju karijeru zapošeo veoma mlad, nastupajući sa svojim prvim orkestrom kada je imao pet godina. Sa sedam godina osvojio je prvu nagradu na međunarodnom violinskom takmičenju Jaroslav Kozian. Ovaj neverovatn uspeh mu je doneo pozive za nastupe upreko trideset zemalja. Sa samo 16 godina, Stefan Milenković je nastupio na svom 1.000 koncertu u Meksičkom gradu Montereju. Od te godine postao je ili pobednik ili finalista na violinskom takmičenju u Indijanopolis-u (SAD), takmičenju Kraljice Elizabete (Belgija), violinskom takmičenju u Hanoveru (Nemačka), takmičenju Tibor Varga (Švajcarska), takmičenju Rudolfo Lipicer (Italija), takmičenju Paganini (Italija), itd.

Stefan Milenković je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama. Proglašen je za dečjeg ambasadora prve dečije ambasade, osnovane u Međašima, Jugoslavija, za vreme rata u Bosni. 2002. godine je dobio nagradu "Bolji svet otvorenim srcem", koju mu je lično predao Guru Sri Cinmoj. 2003. godine u Beogradu je dobio nagradu "Najhumanija osoba". Učestvovao je i na brojnim gala koncertima pod okriljem UNESCO-a u Parizu, sa umetnicima kao što su Plasido Domingo, Loren Mazel, Aleksis Vajzenberg i Jehudi Menhjunin.

Diskografija Stefana Milenkovića obuhvata 4 komercijalna izdanja za italijansku kuću Dinamic, i brojna izdanja za PGP. Nedavno je postao vanredni profesor violine na univerzitetu Ilinois, dok i dalje nastavlja svoj rad na katedri za violinu čuvene muzičke akademije, Džulijard, u Njujorku.

 

Početna strana o koncertu Stefana Milenkovića

······ © Beogradska Kulturna Mreža D.O.O. ········· design by Trilenium & MASSVision ······